19. apr, 2017

Tidningen VT - Med omvårdnad kan orkidén blomstra

KULTUR Beteendevetaren Charlotta Lagerberg Thunes, från Göteborg, skriver om högkänslighet i sin nya bok ”Orkidébarnet”. På lördag gästar hon Västervik och Erk Hultgrens bokhandel.

– Den här boken kommer uppenbarligen helt rätt i tiden. Det pratas ju väldigt mycket om högkänslighet just nu, säger hon.

– Jag har fått inte mindre än 18 bokade signeringar fram till 1 oktober.

Något som torde vara ett tecken på att ämnet tycks intressera människor, menar hon.

Charlotta Lagerberg Thunes har skrivit och illustrerart flera barnböcker tidigare, bland annat om Popcornmannen Poppe – en figur och barnrättskämpe som vill lära barn att de har rätt till sina känslor.

Orkidébarnet är Charlottas andra bok som riktar sig till vuxna.

Boken utgör startskott för en hel serie om flickan Lo som i likhet med författaren själv är just högkänslig.

– Huvudpersonen är ett välklätt barn som fryser i själen, säger Charlotta Lagerberg Thunes.

Så vad innebär det egentligen att vara högkänslig?

– Många tycks tro att högkänsliga personer har nära till gråt, till exempel när man ser på film, eller att man är en sådan som ”gillar blommor”. Och nu raljera jag lite grand.

– Man kan beskriva det som att de känsliga ”orkidébarnen” är mer sårbara än de mer tåliga ”maskrosbarnen”. Utsätts de för påfrestningar så drabbas de lättare av olika fysiska och psykiska besvär.

– Men med extra god omvårdnad och med rätt mängd vatten och näring kan de utvecklas, blomstra och må riktigt bra, säger Charlotta Lagerberg Thunes.

I första delen får man följa huvudpersonen, den högkänsliga Lo, under barndomsåren och tonåren, och i nästa bok ”Fjärilsdrömmar”, som släpps redan i september, får man möta henne igen som vuxen. Den boken handlar om föräldraskap.

En tredje och en fjärde del utkommer på Kloster förlag under 2018.

Lotta Gometz

Västvikstidningen

 http://www.vt.se/kultur-noje/med-omvardnad-kan-orkidn-blomstra-om4602374.aspx

Dela den här sidan