20. jun, 2017

gunwah blogg

ttp://gunwah.bloggo.nu

 

Orkidébarnet av Charlotta Lagerberg-Thunes är en spännande roman som handlar om Lovisa eller Lo som hon kallas. Hon är en högkänslig liten flicka som växer upp med sin syster i en dysfunktionell familj. Mamman är alkoholist och lider av psykisk ohälsa och pappan flyr problemen genom att hålla sig borta från hemmet. Han har stora förväntningar på barnen och Lo som aldrig lyckas nå upp till kraven känner både skuld och skam. Ingen harmonisk uppväxt för ett känslig litet barn som egentligen bara vill bli sedd. En ljuspunkt i den stökiga uppväxten är mormodern som ger Lo uppmärksamhet och låter henne vara som hon är. Vi får även följa Lo som ung kvinna när hon söker sig ifrån familjen och börjar staka ut sin egen väg. Inte så oväntat hamnar Lo i destruktiva relationer men upplever också känslor av kärlek. 

Charlotta Lagerberg-Thunes beskriver Los verklighet så gripande och med sån ömhet att det berör på djupet. Jag har svårt att sätta ord på alla känslor som kommer till mig under läsningen. Berättelsen kan lära oss alla något om vår egen känslighet och öka förståelsen för personer i vår närhet som är sköra. 

 

Själv kom jag till insikt om min egen högkänslighet när jag 2015 läste Den högkänsliga människan av Elaine N. Aron. Det var befriande att äntligen förstå varför jag i hela mitt liv känt mig annorlunda. Jag känner igen många känslor som Lo upplever även om jag växte upp i en familj som var kärleksfull och förstående. Jag fick blomma ut och stöttades av mina föräldrar precis som jag var. Charlotta Lagerberg-Thunes gripande berättelse visar på hur viktigt det är hur vi pratar med våra barn och att de ska få bli sedda som de unika individer de är.

Det här är en stark roman som tar upp många svåra ämnen men den känns aldrig tung utan är lättläst och språket är underbart. "Hon bär skammen längst sina bara axlar släpandes tungt, som en mantel och magen är fylld av stenar som vältrar sig runt
 

Jag kan varmt rekommendera boken och ser med spänning fram emot fortsättningen.

Bokrelease för Fjärilsdrömmar, den 2:a boken i serien av 4 ;
9 september kl. 13.00 - 15.00 i Palmhuset Göteborg


Läs mer;
www.charlottalagerbergthunes.se
www.popcornmannenpoppe.se

I juli numret av tidningen Må bra kan ni läsa om boken Fjärilsdrömmar och en intervju med Charlotta Lagerberg-Thunes.

Njut & läs/Gunilla

Dela den här sidan